Herstel Slapen

DSTraining Blog Herstel slapen

Je bent al maanden bezig om spiermassa op te bouwen maar je boekt geen progressie meer? Je wilt graag afvallen, maar je hebt continu honger? Wanneer we gaan sporten en op onze voeding gaan letten is er een aspect dat vaak vergeten wordt, en dat is herstel. Vandaag wil ik je proberen te laten inzien dat slapen je belangrijkste herstel is!

Waarom hebben we slaap nodig?

  • Behoud van energie;
  • Fysiek herstel;
  • Psychologisch herstel.

Een slaaptekort heeft veel meer invloed op je prestatie in de sportschool dan chronische vermoeidheid of slechte eetgewoontes. Slaap is in feite het eerste waar je aandacht naar uit zou moeten gaan. Het is de basis waarop je je trainings- en voedingsgewoonten zou moeten baseren.

Verhoogde eetlust

Een effect van slaap te kort is een verhoogde eetlust. Zelfs een enkele keer van slaaptekort (4 uur slaap) is voldoende om je hongergevoel met maar liefst 24% toe te laten nemen. De energie die je normaal uit je slaap haalt ga je dan namelijk zoeken in je voeding. Nog een leuk feitje is dat mensen die minder dan 7 uur slaap per nacht krijgen, zich 26% minder vol voelen na hun ontbijt.

Een regelmatig slaapgebrek beïnvloedt de waarden van leptine en ghreline hormonen, die verantwoordelijk zijn voor honger.

Vertraging metabolisme

Zoals aangegeven is een van de voornaamste functies van slaap het behoud van energie. Een slaaptekort activeert een aantal processen in je lichaam, wat je metabolisme (stofwisseling) vertraagt.

Een onderzoek vergeleek 8.5 uur slaap met 5.5 uur slaap, gedurende 2 weken met een energietekort, oftewel het proces van afvallen. De groep die een slaap te kort had, verbrandde 55% minder vet en 60% meer spiermassa voor elke kilo die ze verloren dan de groep die genoeg slaap kreeg.

Blessures

Elke training ben je je spieren aan het beschadigen. Deze spieren herstellen het beste tijdens je slaap wanneer je spieren zich maximaal kunnen ontspannen. Zodra je een slaaptekort creëert zullen je spieren nooit maximaal herstellen waardoor ze vatbaarder zijn voor blessures.

Korte tips om je slaapgedrag te verbeteren:

  • Ritme en structuur in je slaap;
  • Na 14.00 uur geen cafeïne meer drinken;
  • Sport regelmatig;
  • Mediteer voor het slapen gaan;
  • Slaap in een donkere slaapkamer

Wellicht denk je bij deze tips ‘Ja, maar dat is toch logisch’. Maar bedenk bij jezelf hoe vaak je dit in de praktijk daadwerkelijk toepast?

Blog geschreven door: Patricia