Feit of fabel?

DSTraining Blog Feit of fabel

We willen graag een paar feiten of fabelskenbaar maken over training en voeding.

Waarom? Het zijn overtuigingen die mensen graag willen geloven. Want wie wil er nou bijvoorbeeld niet graag plaatselijk vet verbranden of met een paar sit ups een six pack krijgen?

Feit of Fabel? Plaatselijke vetverbranding is mogelijk

We zien steeds vaker berichten verschijnen van zalfjes, pilletjes, oefeningen en speciale apparatuur die zouden helpen om plaatselijk vet te verbranden. Kan dit überhaupt wel? De plaats waar lichaamsvet wordt opgeslagen kan erg verschillen per persoon. Zo slaat de een bijvoorbeeld meer lichaamsvet op bij de buik, terwijl de ander meer lichaamsvet opslaat bij de benen. Laat ik beginnen met slecht nieuws ;). Op de plaatsen waar je meer lichaamsvet opslaat is het vaak ook moeilijker om lichaamsvet te verliezen. Wanneer je voor een langere tijd minder eet dan dat je verbruikt dan zal je lichaam uiteindelijk ook op die plekken waar jij je meeste vet opslaat aanspreken.

Conclusie: Plaatselijke vetverbranding is een fabel

Feit of Fabel? Buikspieroefeningen zijn noodzakelijk voor zichtbare buikspieren

Zoals je net hebt gelezen is plaatselijke vetverbranding niet mogelijk. Heb jij nog lichaamsvet op je buik, dan zal jij je algehele vetpercentage nog wat verder moeten verlagen door minder te eten dan je verbruikt. Maar is het noodzakelijk om buikspieren te trainen voor zichtbare buikspieren? Heb ik wel buikspieren? Iedereen wordt geboren met buikspieren. Of je een 6 of een 8 pack hebt, dat is wel echt genetisch bepaald. Net als elke andere spier kunnen je buikspieren groeien wanneer je ze op de juiste manier traint. Een goede manier om dit te doen is door krachttraining. Met name door grote oefeningen waarbij je je hele lichaam moet aanspannen, zoals de squat. Op deze manier moeten onder andere je buikspieren zich inspannen om balans te vinden en te behouden om de squat goed te kunnen uitvoeren. Je creëert daarmee rompstijfheid. Ook met oefeningen als een sit up train je natuurlijk je buikspieren.

Conclusie: Het is niet noodzakelijk om specifiek buikspieren te trainen voor zichtbare buikspieren.

Feit of Fabel? 30-day challenges zijn onzin

Zit je lekker op facebook en dan kom je een 30 day challenge tegen die verkondigt dat je binnen 30 dagen 100 push ups kan. Dat er interesse is voor deze onderwerpen, is in principe alleen maar positief. Maar is het wel de juiste manier van trainen? En zijn die 30 day challenges echt zo effectief? De intentie om meer mensen aan het trainen te krijgen en ze bewuster te maken over training is goed. De opbouw van deze adviezen is alleen wel een ding, er zit namelijk om precies te zijn 0 gedachte achter. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met periodisering, variatie, trainingshistorie en individuen.

Conclusie: Het is geen goed uitgedachte training methode en werkt niet.

Feit of fabel? Vetten kan je omzetten in spieren

Hierover kan ik simpelweg heel kort zijn. Het is niet mogelijk om vet in spier om te zetten. En in het kader van je geruststelling, je spieren kan je ook niet omzetten in vetten. Een spier is een spier en een vet is een vet. Dit zijn 2 totaal verschillende dingen, ik zeg namelijk ook niet tegen jou dat chocolade ineens een broccoli is. Dit zijn ook 2 totaal verschillende dingen. Een spier is actief en verbruikt de hele dag energie. Vet is wat complexer en is voornamelijk een opslag voor energie overschot (je eet meer kcal dan dat je verbruikt).

Conclusie: Vetten kan je niet omzetten in spieren en verdwijnt alleen als je minder eet dan dat je verbruikt.

Blog geschreven door: Patricia