Energiebalans

DSTraining blog energie balans

Voeding is de energiebron voor je lichaam. Door te eten en te drinken voorzie jij je lichaam dagelijks van energie. De hoeveelheid die jij eet en drinkt wordt ook wel je energie inname genoemd. Het lichaam gebruikt deze energie om te kunnen functioneren. De hoeveelheid energie die jij gebruikt om te kunnen functioneren wordt ook wel je energiegebruik genoemd.

Het energiegebruik bestaat uit verschillende onderdelen. Zo gebruikt je lichaam energie voor alle primaire levenspocessen, zoals het draaiende houden van je longen en het kloppen van je hart.
De energie die je lichaam hiervoor gebruikt wordt ook wel je basaalmetabolisme genoemd.
Je lichaam heeft daarnaast energie nodig om voedsel te verteren en op te nemen in je lichaam. Ten slotte kost sporten en dagelijkse activiteiten zoals lopen, boodschappen doen en het zetten van een bakje koffie al energie. Al deze onderdelen samen geven het totale dagelijkse energiegebruik weer.
Er komt dus energie je lichaam in door voeding, maar er gaat ook energie uit door deze dagelijkse activiteiten. De energiebalans geeft het verschil weer tussen je energie inname en je energiegebruik.

Wanneer je lichaam evenveel energie binnenkrijgt als gebruikt, dan is je energie in balans.
Je lichaamsgewicht zal dan stabiel blijven. Simpel gezegd je komt niet aan, maar valt ook niet af. Als je lichaam meer energie binnenkrijgt dan het gebruikt, is sprake van een positieve energiebalans.
Je lichaamsgewicht neemt dan toe. Oftewel je eet meer dan dat je lichaam nodig heeft. Wanneer je lichaam meer energie verbruikt dan dat het binnenkrijgt, is er sprake van een negatieve energiebalans. Het lichaamsgewicht neemt dan af.

Blog geschreven door: Patricia