Vitaliteitsboom

De DST Vitaliteitsboom
  1. Regelmaat en ritme creëren en behouden:

Uitslapen tijdens een weekend of vakantie, een hele serie bingen op Netflix of dat leuke boek in één keer uitlezen. Het klinkt allemaal erg verleidelijk maar of het nu echt goed voor je is, is nog maar de vraag. Mensen zijn over het algemeen gebaat bij ritme en regelmaat, het voorkomt dat je steeds weer energie kwijtraakt aan het schakelen naar een nieuwe situatie. Regelmaat geeft ons ook een gevoel van overzicht en controle. Juist dat gevoel valt door de huidige Corona perikelen weleens weg want we hebben geen invloed op wat ons overkomt. Ga iedere dag op hetzelfde moment naar bed en sta op hetzelfde moment op, ontbijt, lunch en diner op hetzelfde moment. Plan je werkzaamheden of activiteiten rondom deze momenten en de kans dat je jezelf energieker voelt en met een voldaan gevoel de dag kunt afsluiten is aanzienlijk groter!
Door het wegvallen van ritme kun je jezelf moe, futloos en rusteloos gaan voelen. Je kunt een gebrek aan overzicht ervaren en niet de energie hebben om taken op te pakken maar ze juist vooruitschuiven of uitstellen.

  1. Eet niet teveel:

Wanneer je niet aan wilt komen in gewicht en vetpercentage is dit de belangrijkste stelregel. Minder kcal innemen dan verbranden. De verleidingen in onze huidige maatschappij zijn groot, maar zonder dat je er erg in hebt eet en/of drink je meer aan kcal dan jouw lichaam nodig heeft. Ons A-B-C’tje kan je hierbij helpen.

  • A. Ook met betrekking tot energie inname is ritme en regelmaat belangrijk. Vul je ontbijt, lunch en diner hooguit aan met een snack tussendoor maar probeer niet meer dan 6 eetmomenten per dag te creëren. Kies tijdens je eetmomenten zo veel mogelijk voor groente. Groenten geven een verzadigd gevoel, zitten vol vezels maar bevatten ook weinig kcal.
  • B. Kcal moet je eten maar niet drinken. In water (en koffie of thee) zitten geen kcal, kies zo veel mogelijk voor deze dranken.
  • C. Eet niet tot je vol of verzadigd bent. Hoe lekker dat toetje of die laatste frietjes er ook nog uitzien, sla ze over als je voldoende hebt.

Wil jij exact weten hoeveel kcal je per dag maximaal nodig hebt? Onze trainers kunnen je hierbij helpen

  1. Beweeg iedere dag:
    Hiermee bedoelen we niet sporten maar simpelweg lichamelijk actief bezig zijn. Doe een klusje, maak je huis schoon of ga een stuk stevig wandelen. Door te bewegen verhoog je jouw doorbloeding, blijven je spieren actief en verbrand je meer energie.

 

  1. Een goede nachtrust:
    Overdag zowel mentaal als fysiek bezig zijn zorgt ervoor dat je ’s nachts goed kunt slapen. Een goede nachtrust is belangrijk voor jouw energie peil. Voer de tips uit onze vitaliteitsboom door en ben voorzichtig met cafeïne (zeker na de lunch).

 

  1. Doe iets wat je nooit eerder hebt gedaan:
    Dit spreekt voor zich, al te vaak zitten we vast in onze vaste taken, werkzaamheden, verplichtingen en werkwijzen. Door af en toe iets te doen wat je anders nooit deed, ontdek je misschien wel iets wat je later nooit meer anders zou willen.

 

  1. Eet hoogwaardige voeding:
    Vermijd bewerkte voeding. Groente, fruit, vlees, vis, noten en zaden zijn voorbeelden van onbewerkte voeding. Wanneer een groot deel van jouw menu uit deze producten bestaat, zal je bloedsuikerspiegel niet teveel schommelen en krijg je voldoende vezels binnen wat weer goed is voor je darmen.

 

  1. Train 3x per week:
    Intensief bewegen en dus ook trainen is enorm belangrijk om fit en vitaal te blijven. Je lichaam blijft belastbaar, herstelt sneller, kan efficiënter omgaan met zuurstof, is beter in staat tot bewegen en het verplaatsen van (zware) weerstanden.
    Het geeft je direct meer energie en een voldaan gevoel!

 

  1. Houd sociaal contact met anderen:
    We zijn vaak zo druk met alle veranderingen en ons werk dat we vergeten hoe belangrijk sociaal contact voor ons is. Hechte vriendschappen en sociale interactie in het dagelijkse leven houden ons langer in leven. Juist dit sociale contact is nu moeilijker in stand te houden tijdens de lockdown maatregelen. Een facetime, skype of zoom gesprek mag en kan echter nog steeds, ook al is het dan niet zoals je het graag zou willen, je bent wel weer even op de hoogte van alles wat jouw vriend of vriendin bezig houdt.

 

  1. Beperk koolhydraat inname:
    Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor ons lichaam!
    Echter veel van ons eten te vaak en te veel koolhydraten. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel gaan schommelen, krijg je sneller een gevoel van trek/honger en kun je op de langere termijn zelfs insuline resistent worden.
    Als je het idee hebt dat je teveel koolhydraten binnen krijgt, beperk dan op de eerste plaats je geraffineerde koolhydraatinname.  Dit zijn wit brood, witte bloem, pasta, koekjes of andere producten met veel suiker.

 

  1. Beperk en bespreek stress:
    Negatieve stress wordt regelmatig veroorzaakt door het gevoel dat je meer taken of werkzaamheden moet uitvoeren dan dat je tijd beschikbaar hebt om dit te doen. Hierdoor voel je jezelf gejaagd, onrustig en kun je het overzicht verliezen. Een gebrek aan overzicht kan je het gevoel geven dat je zelfs nog meer moet doen dan je feitelijk moet doen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel. Door alle veranderingen die samenhangen met de lockdown maatregelen worden we momenteel wat meer uitgedaagd op dit gebied.
    Praat erover met mensen die invloed hebben op de werkzaamheden die jij uitvoert, denk hierbij bijvoorbeeld aan je partner, werkgever, opdrachtgever of je familie. Samen kun je bespreken hoe jij weer grip krijgt op jouw leven.