Gezondheid

Geraffineerde suikers

Wat zijn geraffineerde suikers nu eigenlijk?

Wat zijn geraffineerde suikers nu eigenlijk?

Geraffineerde suiker is suiker wat in een fabriek is gezuiverd. Door dit proces zitten er verder dus ook geen voedingstoffen in zoals vitaminen, mineralen of vezels. Vaak komen geraffineerde suikers voor in producten die toch al hoog in calorieën zijn, wat het probleem nog groter maakt en bijdraagt aan een ongezonde levensstijl. 

10 redenen om geraffineerde suikers te vermijden:

  1. Suikers kunnen voedingsallergieën veroorzaken.
  2. Suikers kunnen de productie van groeihormoon verlagen.
  3. Suikers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van diverse vormen van kanker.
  4. Suikers kunnen je immuunsysteem negatief beïnvloeden.
  5. Suikers kunnen het triglyceride (vetten) gehalte in je bloed verhogen.
  6. Suikers kunnen de hoeveelheid LDL (slechte cholesterol) verhogen.
  7. Suikers kunnen de hoeveelheid HDL (goede cholesterol) verlagen.
  8. Suikers kunnen je dik maken.
  9. Suikers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes.
  10. Suikers kunnen hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) veroorzaken.

Naast al deze punten zijn (toegevoegde) geraffineerde suikers ook nog eens “verslavend”. Probeer maar eens 1 chocolade pepernoot of 1 hapje appeltaart met slagroom te nemen. Voor velen bijna onmogelijk. Dit komt omdat je hersenen dopamine (gelukshormoon) vrijlaten als beloning na het eten hiervan. Er is veel onderzoek geweest naar de precieze oorzaak, de mate van beloning en of het nu echt letterlijk verslavend is. De meningen hierover lopen wat uiteen. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat het effect in de hersenen zeker niet gelijk staat aan het gebruik van drugs, maar dat er wel degelijk dopamine wordt afgegeven en je dus “blij” wordt na het eten van dit soort producten.

We doen ons overmatig te goed aan suiker, dat valt niet te ontkennen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt mannen aan om niet meer dan zestig gram (vijftien suikerklontjes) vrije suikers per dag te nemen. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers en van nature aanwezige suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groenten en zuivel vallen hier niet onder. Voor vrouwen is die bovengrens vijftig gram (twaalf en een half klontje). Volgens het Diabetesfonds krijgt de gemiddelde Nederlander dertig suikerklontjes per dag binnen, waarvan twintig klontjes aan vrije suikers.

Ik hoor je denken:

Wat kan ik doen om dit te verminderen? De logische antwoorden zijn geen vruchtsappen of frisdrank drinken en zoveel mogelijk snoep, koek etc. vermijden. Dit weten we natuurlijk al. Wat ik zeker aan kan raden, is dat je de etiketten van producten eens goed bekijkt. Je zult zien dat er (soms veel) suiker is toegevoegd aan producten waar je het niet van verwacht! Al deze verborgen suiker telt snel op.

Een stof waar je extra op moet letten, is glucose-fructose siroop (ook bekend als high fructose corn syrup, HFCS, fructose siroop, glucose siroop). Soms wordt het zelfs gepromoot als “natuurlijke suikers”!  HFCS is een stroop wat synthetisch gemaakt wordt uit maïs door verschillende enzymmatige processen. Het wordt sinds de jaren 80 op grote schaal gebruikt, vooral in Amerika, omdat het goedkoper en bovendien veel zoeter is dan suiker (ruim 170x). Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten hiervan en deze onderzoeken lopen ver uiteen. Wat wel boven water staat is dat het weinig goeds voor je lichaam doet. Door het modificeren wordt het door lichaam niet gezien als voedingsstof.

Effect bij kinderen!

Voor kinderen is het volgens bepaalde onderzoeken nog slechter. Het triggert in je lichaam dat je meer wilt eten. Verder is het bij grotere hoeveelheden een aanslag op je lever en veroorzaakt het leververvetting. Er zijn nog tal van andere claims over dit product, zoals een kortere levensduur, aanwezigheid van kwik in HFCS, verband met kanker, ADHD, migraine etc. Als je hier zelf in gaat speuren, hou dan de bron en de parameters van het onderzoek in de gaten. Veel onderzoeken zijn namelijk betaald door frisdrank en voedsel giganten. Je weet dan op voorhand al welke kant de uitslag uit gaat.

Het is niet mogelijk om suikervrij te eten en dat is ook helemaal niet nodig. Suiker zit ook in producten die je lichaam nodig heeft. Wat wel verstandig is, is om erop te letten, zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Probeer je ochtend te beginnen met een eiwitrijke maaltijd. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een koolhydraatrijk ontbijt (suiker is ook koolhydraat) de eerstvolgende maaltijd in veel gevallen aanzienlijk meer calorieën bevat. Hiernaast zorgt een grote koolhydraatinname tijdens een maaltijd voor een hoge insuline spike. Deze stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt ook weer een crash hiervan (after diner dip), wat op zijn beurt zorgt voor de behoefte naar meer suiker. Je ziet dat je zo in een vicieuze cirkel belandt.

PHP

Het Personal Hormonal Profiling traject houdt o.a. met dit soort hormonale prikkels en de effecten hiervan tot in de detail rekening. Ook met het 21 dagen programma komt dit verder aan bod en leer je hoe je dit effect kunt voorkomen en zelfs omdraaien.

 

Auteur:             Jan van Hest

Bronnen:          Diabetesfonds, Kennislink, Overload Worldwide